zondag 9 oktober 2011

Wetenschap zegt: 9/11 was samenzwering

 


Al snel na de beruchte aanslagen van 11 september 2001, rezen bij velen serieuze vragen over de houdbaarheid van het officiële verhaal van de Amerikaanse autoriteiten. Het was echter ongepast om, in een toestand van collectieve verbijstering en rouw, samenzweringstheorieën te verkondigen. Maar al gauw doken letterlijk honderden filmpjes op internet die meer of minder
uitgebreid en gedetailleerd twijfels uitten over de mogelijkheid van een zo grote operatie zonder medeweten van ten minste de CIA en de FBI.

Er werden vraagtekens geplaatst bij elk detail van alle vier kapingen. Om maar een aantal dingen te noemen: ooggetuigenverklaringen uit nieuwsuitzendingen en radio- en telefoonopnamen werden aangehaald om te bewijzen dat brandweerlieden, politie en burgers grote explosies hadden gehoord vóór de instorting van de WTC-torens en WTC-gebouw 7. Vertraagde opnames van de crashes werden oneindig vaak herhaald om aan te tonen dat de torens te snel en te uniform instortten in plaats van langzaam en scheef. Honderden vragen rezen bij de kritische mens en zelfs bij sommige nabestaanden van de slachtoffers.

De Amerikaanse autoriteiten konden dit niet negeren en kwamen met een officieel rapport waarin de verklaring naar voren werd gebracht dat de Twin Towers waren ingestort door de zeer hoge temperaturen ontstaan bij de verbranding van de grote hoeveelheid kerosine. Dit ging zeker niet op voor gebouw 7 dat op een relatief grote afstand stond en geen aanzienlijke schade leek te hebben. Men bleef twijfelen aan het officiële verhaal en de samenzweringstheorie werd weggewuifd als een psychologisch begrijpelijke en natuurlijke reactie na een zo traumatische gebeurtenis.

De film hierboven belicht het dossier vanuit een uniek perspectief. Het is geen amateuristisch werk ontsproten aan de breinen van fantasierijke en ontevreden anarchisten die altijd tegen het systeem zijn en elke gelegenheid aangrijpen om hun onvrede te botvieren. Het is integendeel een evenwichtig en bovenal wetenschappelijke presentatie van de meest dringende vragen die een mens met gezond verstand zou moeten stellen. Zonder vooruit te lopen op de film, zou ik zeggen: kijk je ogen uit en vergeet vooral niet dat het harde wetenschap is die spreekt. Mocht je het toch niet geloven, kijk dan vooral het laatste stukje nog eens: daarin wordt vanuit psychologisch perspectief niet de samenzwering verklaard maar het ongeloof van mensen die met harde feiten worden geconfronteerd. De geschiedenis heeft ons vele illustraties van grote samenzweringen gegeven. Is het dan zo ongeloofwaardig wanneer de samenzweerder in dit geval de machtigste mogendheid is? De tien jaar na 9/11 hebben de samenzweringstheorie niet ondermijnd maar juist bekrachtigd.

De interessantste vraag die ná het zien van de film opkomt is: wat betekent dit alles nu? Deze vraag laat ik graag op eenieder inwerken, omdat eenieder hem voor zichzelf moet beantwoorden.

Geen opmerkingen: